maandag 17 maart 2014

Hoe schrijf ik een bestseller

Je houdt van schrijven. Dat vind je leuk. Die woorden komen op papier omdat ze er uit moeten. Je wilt verbeelden, je wilt verwoorden.
Dat is het begin.

Vroeg of laat komt die droom over een doorbraak. Een landelijke doorbraak of beter nog: een wereldwijde doorbraak. Jouw boek in alle etalages. Zowel de winkeletalages als de digitale etalages.
Zo'n droom is heel normaal, dat is echt geen kwestie van grootheidswaanzin.
Ook al gebeurt het nooit, je mag grote dromen hebben.
De keukenboer droomt ook wel eens van een mooier winkelpand op een zichtlocatie, ook al verkoopt hij nu goed en is zo'n winkelpand veel te duur. En het meisje bij de bakker droomt ook van een eigen broodjeszaak, ook al weet iedereen dat ze dat nooit zal kunnen financieren.

Laatst was ik bij een lezing en luisterde naar een ontzettend inspirerende spreker. Het ging over de Big Five for Life. Over passie, over dromen, over succes. Iedereen in de zaal groeide 10 centimeter aan eigenwaarde.
Gul kreeg iedereen in de zaal het boekje 'Het waarom ben ik hier cafe' aangeboden. Een internationale bestseller. Goh, wij hadden er nog nooit van gehoord, kregen wij maar zo dat boekje? We voelden ons dik verwend.

Het boekje is geschreven door een Amerikaanse jongen, die kort gezegd op zoek gaat naar de zin van het leven. Hij verdwaalt, komt in een cafe en vind daar op de menukaart niet alleen zijn lievelingsgerechten, maar ook vragen over de zin van het leven.

Is dat een nieuw thema?
- Nee
Stonden er nieuwe inzichten in?
- Nee (tenzij dit het eerste boek is dat je leest over zelfontplooiing :-))
Was het goed geschreven?
- Neuh
Was de vorm vernieuwend?
- ja, dat wel.

Waarom was dit boek dan een bestseller, vroeg ik me af.
De enige conclusie die ik heb, is zo simpel dat het bijna niet waar kan zijn:

je zet gewoon op de kaft van je boek dat het een internationale bestseller is !

(niet verder vertellen hoor). 

Ik heb het boekje uit en geef het graag door aan een volgende die zoekende is of wel wat grootheidswaanzin kan gebruiken ;-). Onder voorwaarde dat je het daarna ook weer doorgeeft aan iemand anders die de zin van het leven zoekt. (hoeft niet perse via een blog)
Als je interesse hebt, mail me dan.

7 opmerkingen:

 1. Nog niemand gereageerd? Ik ben zelf niet zo'n goeie met boeken. Nou ja, Sam eigenlijk. Die eet de randjes van de bladzijden die ik aan het lezen ben. En hij niest grote flodders snot in de rondte. Dan ziet zo'n boek er niet meer appetijtelijk uit voor de volgende. Maar wel een leuk idee om een boekenkring te beginnen met medebloggers. Ik hoop dat er snel iemand het boek komt opeisen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, nog geen reactie.
   Het boekje ligt nog te wachten op een volgende lezer.
   Er meldt zich vast wel iemand.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Wat leuk dat je zo enthousiast reageert. Ik stuur het boekje met alle plezier naar je toe.

   Verwijderen
 3. wat een lieve woorden op mijn blog. Dank je wel. En heel fijn dat je me gevonden hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb je blogje verslonden. Pas een dikke pil gekocht. Iedereen roemde erover. Omdat de auteur zoveel mooie boeken geschreven had. Ik vond het boek niks aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Aritha.
   Wat een tegenvaller kan zoiets zijn hè.

   Ik volg je nog steeds hoor op de diverse plekjes die je hebt op het web. Ik reageer niet altijd, maar ik leef wel met je mee.

   Verwijderen