woensdag 5 november 2014

De vermoedens van Mr. Whicher


De moordzaak waar alle moordmysteries en detectives op gebaseerd zijn...

Ik zag dat het boek nu voor 6,90 te krijgen is bij Bol...ik denk dat ik er voor mezelf een aanschaf als naslagwerk. 

Een tijd terug deed ik een google op 'klassieke detective verhalen' en kwam dit boek tegen. Ik heb het net uitgelezen!

De moord in Road Hill House is de oorsprong van alle plots in moordmysteries, van alle detective romans, van het hele moordgenre! Mr. Whicher is de blauwdruk van alle speurders die ooit zijn opgevoerd in speurderromans. Charles Dickens, Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Wilkie Collins, Henry James, zij raakten allemaal geïnspireerd door de gebeurtenissen in Road Hill House.

In 1860 werd de 3 jarige Saville Kent met een doorgesneden keel gevonden in de drek van het wc-huisje van Road Hill House. Hij was midden in de nacht uit zijn bedje gehaald en ongezien meegenomen. Al snel werd duidelijk dat de dader een bewoner van het huis moest zijn. Waarom had het kindermeisje die bij hem op de kamer sliep niets gehoord? Waarom snelde vader Samuel Kent met de koets naar het dichtstbijzijnde dorp toen hij hoorde van de vermissing van zijn zoon? Wat was de rol van de tweede echtgenote van Samuel Kent? Was de eerste mevrouw Kent echt gek geweest? Hadden de kinderen Constance en William, die als enige een eigen slaapkamer hadden, de gelegenheid om Saville te vermoorden?

De moord op de kleine Saville Kent is waar gebeurd en in het boek reconstrueert Kate Summerscale dit tot in detail. Het boek is niet alleen rijk aan informatie over de moordzaak, maar ook de levenswandel van de betrokkenen worden uitgebreid beschreven. Soms wijdt ze teveel uit of probeert te bloemrijk een beeld te schetsen, maar het is duidelijk dat ze heel diepgravend onderzoek heeft gedaan.

Het boek is niet alleen een schets van de moordzaak, maar wat het vooral doet is de tijd duiden waarin het zich afspeelde en hoe die moordzaak een markeerpunt is geweest.
Het was in een tijd dat Scotland Yard (Londen) nog maar kort inspecteurs in dienst had. Het was een functie die voorheen niet bestond! Het waren zeer gerespecteerde mannen, met een scherp oog voor detail en een onfeilbare intuïtie. De Engelse huishoudens waren zeer gesloten, de traditie was dat alles binnenskamers werd gehouden, overheidsbemoeienis was ook niet gewenst. Dus een dergelijke moordzaak trok veel aandacht in het nieuws. De gebeurtenissen in Road Hill House waren beangstigend en sensationeel tegelijk. Iedereen dacht mee over de mogelijke oplossing van de zaak - die overigens 5 jaar lang onopgelost bleef - velen stuurden een brief naar de krant met aanwijzingen en mogelijke oplossingen.
Mr. Whicher had zo zijn vermoedens, maar hij kon het niet bewijzen en verloor daardoor zijn geloofwaardigheid. Uiteindelijk bleken zijn vermoedens te kloppen, hoewel er toch nog vragen onbeantwoord bleven...

Het boek is ongelooflijk interessant! Niet alleen voor mij als liefhebber van moordmysteries, maar ook als geschiedenis op zich. Ik zou nog véél meer kunnen vertellen over bijzondere wetenswaardigheden over het latere genre moordmysteries, die ik in het boek ben tegen gekomen, maar dat zal ik een andere keer vertellen.
Want eigenlijk moet je het boek gewoon zelf lezen!

6 opmerkingen:

 1. Heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord...ga hem noteren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er ook nog nooit van gehoord, daarom leek het me leuk om 'm te bespreken :-)

   Verwijderen
 2. Hoi Anita,
  Dit lijkt me echt een boek om in te beginnen en niet meer te kunnen stoppen... Ik zet hem op mijn lijstje hoor...
  Ik wens je een heerlijke rest van de dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was echt een boeiend boek. De schrijfster heeft echt moeite gedaan om het levendig te vertellen.
   Het lijkt wel een beetje op de schrijfstijl van Annejet van Zijl; feitelijke levensverhalen zodanig opschrijven dat het lees als een roman.
   Leuk dat je langskwam!

   Verwijderen
 3. Mooi verhaal. Ik blog nog niet zo lang en ben dan ook nog nooit op je site geweest. Ik zie een heel andere omgeving met andere onderwerpen, dan ik tot nu toe gezien heb. Dat vind ik leuk, mede waarom ik je ook heb toegevoegd aan m'n rijtje met blogs die ik lees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en welkom op mijn blog. Een van de charmes van het bloggen vind ik het om via via bij een ander terecht te komen. Zodoende kwam ik ook op jouw blog terecht.
   Tot een volgende keer.

   Verwijderen