vrijdag 30 november 2012

Inspiratie van Miss Marple

Door de jaren heen is de Sint mij altijd goed gezind geweest. Afhankelijk van welke Sint ik had werd het budget zonder bezwaar tegenover de andere kinderen overschreden. Zodoende kwam ik aan de complete serie DVD's van Miss Marple. Miss Marple is mijn favoriete personage. Ik hou er van hoe basale menselijke gevoelens - jaloezie, teleurstelling, afgunst, wroeging, egoïsme, hebzucht  - door Miss Marple benoemd worden zonder dat ze deze afkeurt. Ze herkent ze slechts.

Het is goed om af en toe even achterover te leunen en te kijken naar je kunstwerk. Zoals een schilder een paar stappen achteruit doet om naar zijn schilderij te kijken, zo bekeek ik ook mijn verhaal.
En bovendien had ik gewoon wel weer eens even zin in dvd'tje kijken en en passant inspiratie op te doen.

In deze serie speelt Joan Hickson Miss Marple en ik vind haar onovertroffen! Angela Lansbury heeft die rol ook een keer vervuld. Dat was in 1980 in de verfilming van The Mirror Crack'd, met Elizabeth Tayler en Rock Hudson.

In 1961 speelde Joan Hickson Mrs. Kidder in de film Murder, She Said en werd door Agatha Christie genoemd als een actrice die een goede Miss Marple zou kunnen spelen.
Dit lees ik allemaal net op wikipedia. De film Murder, She Said heb ik nog nooit gezien (tenminste dat denk ik), ik ken de titel zelfs helemaal niet, maar ik begrijp nu wel de herkomst van de titelserie Murder, She wrote.
Het verhaal van Murder, She said ken ik dan weer wel, want het bijbehorende boek heet 4.50 from Paddington.

In ieder geval: ik zat maandag voor de tv en heb A murder is announced gezien. En nadat ik vanmorgen eerst de wc's en douche had schoongemaakt en de vloer had gedweild, schoof ik op de bank met mijn aantekeningenboek voor  At Hotel Bertram. Helaas heb ik het einde niet gehaald. Toen moesten de kinderen van school gehaald worden.

Dit zijn mijn aantekeningen:
- er moet een beetje glamour in.
- er mag veel meer geroddeld worden
- neven, nichten, ooms, tantes, je kunt er niet genoeg van hebben.
- hebben alle gasten een geheim?
- wat kopen de vriendinnen in al die winkeltjes? Damesdingen: tafelkleden, sieraden, handtassen
- ik ga meer gesprekken afluisteren op straat
- Beatrijs meer persoonlijkheid geven. Wat zijn haar gewoontes, haar voorkeuren, haar hobby's.
- oudere dames zijn dol op huwelijken en baby's en schromen niet om wildvreemden hierover aan te spreken.Genoeg om uit te werken de komende tijd. 

Fijn weekend. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten