vrijdag 15 november 2013

Schrijf inspiratie op vrijdag

Omdat dit een langlopend project is, is het belangrijk om in de sfeer van het verhaal te blijven. Voor je het weet ben je er uit. Het beste voor mij is om in ieder geval om de dag te blijven schrijven, maar dat lukt helaas niet altijd. Dan zijn er teveel dagelijkse beslommeringen die mijn aandacht vragen.
Om mezelf in het verhaal te houden of er weer in terug te komen en de sfeer te blijven voelen verzin ik vanalles.
Ik kijk naar afleveringen van Miss Marple. Ik heb een moodboard gemaakt op pinterest. Ik lees over schrijven. Ik zie een vrouw op tv en denk: 'zoó ziet Beatrijs er uit'. Ik zoek in databases naar de perfecte voor- en achternamen. Lees over verschillende gifsoorten. Vul mijn twitteraccount met uitgeverijen en andere boekliefhebbers. En ik herlees Agatha Christie's boeken.

En tijdens die zoektochten kwam ik de laatste tijd ontzettend veel leuke dingen tegen waar ik nog nooit eerder van gehoord had en waar ik kinderlijk enthousiast van werd.
Ik deel ze hier graag met jullie.

Ik ontdekte de schrijfster M.C. Beaton. Een pseudoniem voor Marion McChesney. Geboren in 1936 en heeft al heel wat boeken op haar naam staan. Ze schrijft een reeks moord mysteries rond Agatha Raisin, en een reeks rond Hamish McBeth. Van beide reeksen zijn al meer dan 20 boeken verschenen.
De eerste vertaling van de Agatha Raisin serie heet De dodelijke quiche.
Ik vond de titel bij mijn goede vriend de bibliotheek (altijd goed om eerst een schrijver via de bibliotheek uit te proberen, dan kun je later een exemplaar voor jezelf kopen) en begon te lezen.
Wat een aanwinst! In deze categorie boeken lukt het me bijna niet meer om ze zomaar te lezen voor mijn eigen lol. De boeken van Agatha Christie onderwerp ik aan uitgebreide onderzoeken. Maar deze...deze is gewoon leuk. Punt.
Het is een eerbetoon aan Agatha Christie, maar het is tegelijkertijd zo heel erg eigen. Het speelt zich af in een pittoresk plaatsje in de Cotswolds. Er is een dominee, er is een eigenzinnige vrouwelijke hoofdrolspeler, er is een bakwedstrijd, er is een huishoudster, er is roddel en achterklap en er valt een dode! Allemaal klassieke ingrediënten die een moord mysterie voor mij zo leuk maken.

van uitgeverij Librion

Verder was ik laatst op zoek naar een recept voor blueberry muffins. Liefst eentje uit de victoriaanse tijd. Als snel was ik geheel sidetracked, want ik ontdekte het bestaan van het kookboek van Murder She Wrote, met favoriete recepten van spelers en personeel. Die gaat op mijn verlanglijstje.

via amazon


En ik vond niet alleen dàt. Ik vond ook nog het weblog exploring jessica fletchers closet. Een blog over de kledingkeuze van Jessica Fletcher. Het blog is opgericht door een vrouw - Lau - opeens weer tijd had om al de herhalingen van Murder She Wrote te kijken - waar ze zulke goede herinneringen aan had. Ze wil proberen de stijl van Jessica Fletcher te doorgronden, zich zo te kleden en hopelijk op die manier net zo stijlvol van binnen worden. 
Het is een ontzettend leuke website, in de categorie 'je moet er maar op komen'. Ik heb er al menig uurtje stuk geslagen. Ze steekt veel tijd in het zoeken van de juiste foto's, compilaties te maken en zoekt dan ook nog elders op het web vergelijkbare kleding of meubelstukken en accessoires. 

Een van haar logs ging over het gebreide vis-vest van Jessica in een van de eerste afleveringen. Ze wijdde er later nog met een update aan: het patroon is nog leverbaar!
Tja...dat patroon moést ik gewoon hebben. Of ik ooit dat vest zou gaan breien zou me een zorg zijn, dat patroon wilde ik in huis! Ik kon niet meer normaal nadenken. 
Er is een nieuwere uitvoering met alleen een vis op het rugpand, maar daar deed ik het natuurlijk niet voor. Ik speurde tussen 600 aan digitale patronen op de Mary Maxim website. Dit was ook weer een ontdekking op zich. Een grote reeks aan wat oubollig aandoende breipatronen, maar die toch helemaal klassiek zijn. Hoe meer ik zocht op internet hoe meer ik reacties tegenkwam van mensen die allemaal sentimentele gevoelens hadden bij hun gebreide vest van Mary Maxim. 
Ergens op pagina 56 vond ik het gewenste patroon, trok mijn creditcard, bestelde het patroon en kreeg van Mary Maxim een pdf per mail. En dat voor slechts 3,99 dollar. Een van de betere aankopen-met-voldoeningsgarantie sinds tijden :-)

Ik plaatste een enthousiaste reactie op Lau's blog en kreeg een leuke reactie terug. Hello Anita, thank you so much!! I am very happy you bought the pattern. Please send me a photo when you are done with it, I would love to see it!! :)

Oeps. Nu zit er opeens iemand te wachten op het breiresultaat. Nou, ik heb eerst nog een manuscript om te schrijven ;-)

Een inspirerend weekend gewenst!


4 opmerkingen:

 1. Leuk om te zien, jouw moodboard! Ik heb dat ook geprobeerd te doen, maar ik ben blijkbaar totaal niet visueel ingesteld als ik schrijf (verder juist wel). Ik ben nog niet verder dan één plaatje van een meisje dat op Nina uit Tegenstelling lijkt...
  Die schrijfster ga ik ook eens opzoeken, klinkt als een boek dat ik ook leuk zou vinden.
  Dat kookboek is ook leuk. Wist je trouwens Angela Lansbury ooit ook een boek geschreven heeft over gezond en fit ouder worden? Ik heb het (als 20-jarige!) regelmatig van de bieb geleend, maar kan het nu helaas nergens meer vinden.

  En dat vest... Geweldig! Ik vind het sowieso altijd zo knap dat mensen zoveel tijd en energie in het ontleden van een televisieserie steken en daar dan websites voor andere fans van maken. Ik ga binnenkort eens heerlijk genieten van al die outfits.
  Ik ben alleen wel benieuwd of je dat vest echt gaat breien (en dragen!)...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uh... en dan ga je op bol.com zoeken en staan er gewoon hele rijen van dat boek tweedehands. Ik denk dat ik mezelf daar eens mee ga verwennen binnenkort...

   Verwijderen
 2. Ja, dat boek van Angela Lansbury over fit en gezond kwam ik ook op amazon tegen. Wat geweldig dat jij dat boek als 20jarige durfde te lenen in de bieb, hoewel ik het toen ook nog niet kende. Haar tips moeten zeker hout snijden, want ze is nog steeds fit. Bijna jaloersmakend.

  Tja, dat vest...ik denk dat dat vest er nooit komt. Een van de redenen is dat ik het mezelf niet zie dragen ;-))
  Maar ondanks dat: ik moèst dat patroon hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee om je moodboard op pinterest te maken!
  Heerlijk om te lezen hoe jij in je verhaal "duikt". Het verhaal waar ik mee bezig ben speelt zich af op een byzondere plek hier zo'n kilometertje of tien vandaan....dat maakt het toch iets simpeler!

  BeantwoordenVerwijderen