dinsdag 30 juli 2013

Scèneketting maken

Een hele romantische voorstelling had ik er van. In de vakantie zou ik elke avond in de zwoele zon een heel geïnspireerde stroom woorden op papier zetten. Eindeloos zou dat duren.
In plaats daarvan pakte ik mijn breiwerk. Ook heel inspirerend, daar niet van, maar ik ontweek mijn moord mysterie. Ik vreesde een beetje dat ik teveel uit het verhaal zou zijn geraakt en dat mijn liefde voor het boek en de personages over zou zijn. Daarom vermeed ik de boel wat.
Toch, het moet gezegd, heb ik al in de eerste week (en niet op de laatste dagen) mijn aantekenschrift er weer bij gepakt. En het wonderlijke was: ik zat meteen weer in het verhaal! De liefde voor mijn eigen boek was weer terug. Eigenlijk was ik wel een beetje verbaasd over de kwaliteit er van. Ik vond mijn eigen boek goed! Een beetje terughoudend zeg ik het wel, want dat hoor je niet te zeggen over je eigen boek. Maar toch, zo voelde ik het en dit blog is niet alleen bedoeld om het verhaal te delen, maar ook om mijn schrijfervaringen te delen.

Het eerste wat ik gedaan heb is het verhaal weer van voren af aan lezen. Toen ben ik begonnen met het maken van een outline van het plot. Dat deed ik aan de hand van de karakters. Bij iedereen zette ik wie ze waren, hun achtergrond, eigenaardigheden, details die belangrijk zijn voor het plot, redenen voor hun handelen, dader, slachtoffer, verdachte.
Zo zat ik weer in het moord mysterie.

Ook kwam ik via een ander blog op een idee voor een (nieuw) moordwapen. Op dat blog werd uitgelegd hoe je 'het weer' uit bekleding kan krijgen. Had dus helemaal niets met schrijven van moordmysteries te maken. Op de foto stond een flesje tea tree olie met daarboven de waarschuwende tekst 'poison'. Die tea tree kun je dus op enig moment verwachten in het verhaal.
Mocht je nu denken: he, ik heb nog een tuinstoelkussen die ik schoon wil maken, dan kun je het recept terugvinden bij down-to-earth.

Mijn stadsgenoot en collega-wensschrijver Janneke Heimweg heeft haar manuscript voor Cum Laude af en deelt op haar blog een paar schrijftips, waarvan ik de scèneketting meteen in gebruik genomen heb.
Dat geeft me net even wat meer houvast en het helpt om ergens naar toe te schrijven. Zo kan ik wellicht ook wat makkelijker scènes toevoegen, zonder dat ik het gevoel heb dat ik hele pagina's moet herschrijven.
Ik lijd wel een beetje aan de kwaal dat ik alleen maar iets wil doen als het meteen goed is, maar daar probeer ik wat afstand van te nemen en ik denk dat die sceneketting mij vaker over een dood punt kan helpen.

De volgende scènes kun je verwachten:

- ondervraging Natalie
- Cliff komt koffie/thee, versnapering brengen
- gesprek over woonplaats Lynn en Iris
- Derek is in de tuin aan het werk
- Daarna ondervraging meneer Thomson
- Celia komt wat schoonmaken in Angela's suite
- Natalie gaat na haar ondervraging naar buiten (gesprek met Derek?)
- Gesprek over Natalie
- Ondervraging Alex en Alex.
- Gertie wacht tot Beatrijs klaar is.
- Natalie koopt een fles tea tree olie voor haar opspelende eczeem --> zenuwen (dit nog noemen in eerdere scène, als Beatrijs vertelt dat ze eczeem heeft.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten